Hvor skal man bo i Paris?

af Mark
0 kommentar
Gade i paris

Hvor den mudrede flod La Seine slår et knæk, grundlagde den keltiske stamme Parisii for mere end 6.000 år siden en lille og ydmyg bebyggelse i et sumpområde, der hyppigt blev oversvømmet. Dengang stod det næppe skrevet i stjernerne, at den lille flække ville udvikle sig til Paris, Byernes By, der overalt i verden har en helt særlig tiltrækningskraft med dens rigdom, skønhed og berømte vartegn. Der findes næppe en by, der på samme måde er indprentet i vores fælles historie gennem film, litteratur, mode og historiske begivenheder. Første gang man besøger Paris vil man utvivlsomt blive ramt af dens fantastiske atmosfære og skønhed.

Man bliver f.eks. ramt når man står på den brede marmortrappe foran Sacré Coeur på Montmartre med en frisk crepe i hånden og skuer ud over byens tage, eller når man bevæger sig ned af den kilometerlange og smukt oplyste Champs Elysees, imens man shopper mærkevarer.

Sandsynligvis mærker du det, når du står foran Eiffeltårnet når mørket falder på, klokken slår hel og tusindvis af blitzlys forvandler tårnet til en gigantisk eksplosion af lys.

Det er sådanne unikke øjeblikke, hvor ord er overflødige, og hvor man bare må tænke wow. Overalt man bevæger sig i Paris, bliver man imponeret af byens skønhed, boulevardernes grandiositet og den hektiske nerve af liv. Byen har en fascinerende og dramatisk historie, hvor der i århundreder er blevet udkæmpet revolutioner, krige og konspireret imod magten og hinanden på grund af politiske og religiøse overbevisninger.

Dette har sat afgørende spor i byens arkitektur, infrastruktur og skabt forskellige bydele, der er vidt forskellige i deres udseende og kultur, og dermed giver byen en masse forskellige karakteristika, alt efter hvor du befinder dig.

Paris består af 20 arrondissementer og hvert af disse kvarterer har et unikt præg.

Hvornår skal man rejse til Paris?

Paris er altid et besøg værd – uanset årstiden og uanset hvilket vejr man kan forvente. Når det så er sagt er der naturligvis perioder, der kan anbefales mere end andre.

Som så mange andre steder i Europa er november til februar en periode der byder på varierende vejr og en del regn. Foråret starter som regel en smule tidligere i Paris end i Danmark, så man kan godt forvente en lun weekendferie i april.

I højsommeren, juli-august, risikerer man at ramme nogle af de hedebølger der tit plager byen. Et besøg i August er en speciel oplevelse, fordi alle franskmændene forlader byen for at drage til kysten. Man vil derfor opleve at mange mindre forretninger og restauranter er lukkede. Til gengæld er der en ro og plads som man ikke kan forvente resten af året.

Sensommeren strækker sig som regel til oktober så de tidlige efterårsmåneder er ofte nogle af de allerbedste tidspunkter at besøge byen.

Hvor mange dage skal man bruge i Paris?

Hvis man besøger Paris for første gang, bør man mindst indberegne 3 dage, så man undgår at stresse, for at se alle tingene på sin parisianske ”bucket list”.

Hvis man tager 5 dage i Paris, så har man også tid til at planlægge en uforglemmelig endagstur udenfor Paris.

Jeg kan på det varmeste anbefale at man besøger Monets have i Giverny (lukket november-februar), D-dag strandene i Normandiet eller Mont St. Michel.

Børnene vil elske et besøg i Disneyland eller Asterix Park, hvis man hellere vil give børnene en oplevelse i et fransk tegneserieunivers.

Områder i Paris

Der er en række forskellige faktorer man skal overveje inden man beslutter sig for, hvor man ønsker at bo. Rejsebudgettet har naturligvis en afgørende indflydelse, men man skal også overveje andre ting.

  • Er det vigtigt at bo centralt, eller er det acceptabelt at bo tæt ved en metro og 20 min fra centrum?
  • Er det vigtigt at være tæt på nattelivet eller foretrækker man en rolig nattesøvn?

Lidt længere fra centrum kan man ofte finde nogle hyggelige områder, hvor der er færre turister, flere lokale og en masse lækre restauranter.

I det følgende har jeg udvalgt nogle forskellige områder af Paris som jeg anbefaler. I de øvrige dele af Paris kan du også være sikker på at finde en masse hyggelige områder. Jeg anbefaler, at man undgår at bo alt for tæt på de store banegårde Gare du Nord, Gare de l’Est og Gare de Lyon.

Centrum (1.-6. arrondissement)

I dette område befinder du dig i hjertet af Paris med turistattraktioner som Notre-Dame, Louvre og Musee D’orsay, samt fantastiske shoppingmuligheder. Området kan til tider føles tætpakket med turister, der er mange restauranter af svingende kvalitet og hotellerne er som regel dyre.

I det 3. og 4. arrondissement befinder vi os stadig i hjertet af Paris, tæt på det fantastiske Marais-kvarter og det meget levende område omkring Bastille, hvor cafeerne ligger side om side. Et skønt område, men hoteller er ganske dyre og der er masser af mennesker.

På den anden side af Seinen i det 5. og 6. arrondissement ligger det klassiske latinerkvarter. Her finder man Sorbonne universitetet, gamle udgravninger, Panthèon og den hyggelige Rue de Mouffetard.

15. arrondissement

Her er vi lidt længere væk fra byens centrum, men stadig i meget smukke omgivelser med Eiffelttårnet i gåafstand, hyggelig forretninger og tæt på en masse skønne restauranter. Le Café du Commerce er den gamle kantine for Citroën fabrikkerne, der er blevet omskabt til en fantastisk restaurant, der serverer klassisk fransk mad. Andre fremragende restauranter er Le Beurre Noisette og Afaria.

11.-20. arrondissement

Et levende og autentisk område, der stadig bærer præg af at have været arbejderområde og til tider ganske revolutionært. Det var her arbejderopstanden startede i Belleville i 1870, og hvor Pariserkommunen, der fungerede efter kommunistiske principper, efterfølgende blev etableret. Det endte i 1871, hvor militæret overtog kontrollen, men folk er stolte af deres revolutionære historie. Her er masser af små hyggelige barer, små spillesteder og i weekenden er der loppemarked på Avenue Gambetta, hvor man kan gøre sig et fund eller to.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar

Dette website bruger cookies til at analysere trafikken på sitet. Alle ip-adresser er gjort anonyme. Godkend Læs mere

Privacy & Cookies Policy