Hvor skal man bo i Berlin?

af Mark
0 kommentar

HVORFOR ER BERLIN SÅ SPECIEL?

Berlin er en af mine absolut yndlingsbyer. Der er måske ikke den samme storby-buzz som man finder i verdensmetropoler som London eller New York City. Men det jeg elsker ved Berlin er, at byen er delt op i mange områder der alle er forskellige. Nogle steder er det posh og dyrt som i London og Paris, og andre steder er det råt og industrielt. 

Befolkningstætheden i Berlin er, på grund af opdelingen af det tidligere Øst og Vest, ikke så høj som andre metropoler. Byens opdeling, indtil 1989, skabte nemlig to bymidter – et omkring Alexanderplatz og et omkring Kurfürstendamm. Og de repræsenter også hver sin Berliner: Øst-berlineren og Vest-berlineren.

Efter at have besøgt Berlin årligt siden 2007, og efter et halvt år med bopæl i byen, kender jeg efterhåndet byen der nok er mere sexy end smuk.

Ligesom de lokale, får mange turister en forkærlighed for enten øst eller vest. Der hvor man bor første gang man besøger Berlin, er ofte det område man kommer til at tage til efterfølgende. Jeg har altid boet i det gamle Øst-Berlin, omend meget centralt, og derfor har jeg ikke den indgående kendskab til områderne omkring Charlottenburg og Tiergarten, som ellers er ret populære destinationer for danske turister.

Min klare anbefaling er, at førstegangsbesøgende enten slår sig ned i området syd-vest for Tiergarten (Vest-Berlin) eller i Mitte (Øst-Berlin). På den måde bor man i et område hvor der er en masse liv, og samtidig er det nemt at komme til andre dele af byen, særligt med den fantastiske U2-undergrundslinje der kører fra Zoo tæt på Kurfürstendamm gennem Mitte (Alexanderplatz) til det hyggelige Prenzlauerberg. Efter min opfattelse er der helt klart mest at se og opleve i Mitte og Friedrichshain (for de unge).

BERLIN MITTE

Berlin Mitte, altså centrum, er det mest populære område i Berlin, og det er faktisk en del af det gamle Øst-Berlin. Det er her man finder Alexanderplatz, Museumsinsel, Unter den Linden, Gendarmenmarkt, Nicolaiviertel, Berliner Dom, Berliner Stadtschloss og en masse teatre.

Det er min klare anbefaling at finde et sted at bo i Mitte, hvis du er førstegangsbesøgende.

Mange vælger at bo på Alexanderplatz, hvor der er mange store hoteller. Deriblandt den populære Park Inn med god udsigt over byen og en hyggelig bar på øverste etage. For mig er Alexanderplatz ikke et eftertragtet område at bo i. Der er mange turister, der er store åbne områder hvor det ofte blæser og så er det et område med grimme betonbygninger. Skal vi se det fra den positive side, så er der gode shoppingmuligheder, og det er nemt at komme derfra med både U-bahn, S-bahn og bus og sporvogn.

I stedet vil jeg anbefale området omkring Hackescher Markt, hvor man bor mere central, i gåafstand fra det meste. Her finder man et stort udvalg af spisesteder, og man er samtidig tæt på de områder af centrum, hvor man har flotte gamle bygninger, parker og vand.

Hotelanbefaling: Motel One, som ligger flere steder i Mitte, tilbyder en masse værdi for pengene. God morgenmadsbuffet, gode beliggenheder og fin service.

Insider! Alternativt kan jeg anbefale Märkisches Museum, som ikke er så kendt, men som på sin måde er midtpunktet af byen. Går man nordpå kommer man til Alexanderplatz på 15 minutter, går man syd- eller østpå kommer man til det hippe Kreutzberg på 15 minutter og går man vestpå kommer man til Gendarmenmarkt og Stadtmitte på 20 minutter. Derudover er man ved det rolige område ved Fischerinsel og det hyggelige Nicolaiviertel (den ældste del af Berlin), og samtidig er man kun 5 minutters S-bahn-kørsel fra barer og natklubber i Friedrichshain. Skriv spørgsmål i kommentarerne nederst på siden, så har jeg helt sikkert en masse tips til dette område.

POPULÆRE OMRÅDER UDEN FOR MITTE

Berlin har altid været et billigt sted at bo, og det har delvist skyldtes, at de fleste områder har været ret medtaget af byens historie. Store dele af Øst-Berlin er efter krigen blevet genopbygget med grimme, billige betonbygninger og de gamle bygninger har ikke været vedligeholdt godt nok.

Dertil har Berlinmuren skabt en kilometerlang strækning af ingenmandsland, der kun delvist er blevet opbygget gennem de seneste par årtier, og derfor har de ikke været attraktive områder at bo i. Men med tiden er store dele af de slidte områder blevet gentrificeret, bl.a. gennem kæmpe-investeringer fra udenlandske investorer.

Tilbage i starten af 00’erne var Prenzlauer Berg blevet et populært sted for de yngre Berlinere, og de slog sig ned og fik børn, og det gjorde bydelen mere pengestærk. Det betød, at Friedrichshain blev stedet hvor de unge uden penge holdt til og gik i byen. Langsomt blev Friedrichshain også populær blandt de unge familier, hotelkæderne og hipster-caféerne. Det betød, at Kreutzberg og til dels Neukölln nu blev stedet hvor der var plads til de skæve eksistenser og unge der ikke havde råd til at flytte i lejlighed i Friedrichshain eller Prenzlauer Berg.

PRENZLAUER BERG

Jeg kender flere der enten har boet eller stadig bor i Prenzlauerberg, og de er bestemt ærketypen på en Prenzlauer Berg’er. Derfor har jeg tit været i bydelen, og besøgt mange af de lokale caféer og barer. Desuden bød et kort udlandsophold i 2015 på en daglig pendlertur fra Alt Stralau til Schönhauser Allée.

Prenzlauer Berg er det ideelle sted for par og endda familier der kender Berlin og som har set mange af de attraktioner man skal se. Man kommer nemlig lidt ud fra Centrum og oplever den almindelige Berliners hverdag i en bydel man ikke behøver at forlade så længe man er der.

Der er masser af hyggelige caféer med god kaffe, restauranter med lækker mad og cocktails og parker med markeder i weekenden. Wochenmarkt på Kollwitzplatz hver søndag er et besøg værd, og generelt det Kietz der hedder Kollwitzplatz et hyggeligt sted at bog og spadsere rundt i.

Derudover er Kulturbrauerrei (Eberswalder Str. U-Bahn-station) en af de lokale seværdigheder. Det er et gammel bryggeri der er lavet om til et kulturcenter bestående af 20 bygninger med bl.a. biograf, teater og natklub.

Prenzlauer Berg er helt klart anbefalelsesværdig, hvis du vil bo i en lejlighed og være en del af de lokale. Der er ikke mange hoteller i Prenzlauer Berg, og for førstegangsbesøgende er man nok lidt for langt væk fra de fleste attraktioner. Heldigvis går U2 U-Bahn-linjen direkte gennem Mitte og videre til Potsdamer Platz og Zoo ved Kurfürstendamm.

FRIEDRICHSHAIN & KREUZBERG

Det bezirk der hedder Friedrichshain-Kreuzberg er en anden af mine favoritter. Tidligere var Friedrichshain en del af Øst-Berlin og Kreuzberg var en del af Vest-Berlin, og derfor er det to ret forskellige områder som alligevel har meget til fælles.

Friedrichshain, der er området nord for Spree, har længe været populær hos de unge Berlinere, men er blevet så dyr at mange er nødt til at finde et alternativ. Friedchichshain er nemlig en bydel med en masse puls. Det er her man finder det mest vibrerende natteliv med industrielle natklubber og en masse barer og spisesteder. Det er dog blevet en kende turistet, og på grund af de mange backpackere og unge besøgende fra hele Europa, er der en masse hostels og billige hoteller.

Hvis I er en gruppe unge der skal af sted, er det her i skal bo.

Budget-anbefaling: For nogle år siden overnattede jeg på A&O, som er en mellemting af et hotel og et hostel. Man kan dele værelse med 5 andre, hvor man har en køjeseng ligesom på et klassisk hostel. Men man kan også booke et enkeltværelse eller et stort familieværelse. Morgenmadsbuffeten var ikke ekstravagant, men jeg var overasket over det store udvalg som tilgodeså de flestes behov.

Hvis man ikke lever det vilde ungdomsliv, skal man dog ikke udelukke Friedrichshain. Der er nemlig en masse gode butikker caféer og spisesteder i området mellem Revaler Str. og Frankfurter Allée. Der er alt fra små burgerbarer og selvstændige tøjbutikker til store restauranter og barer, hvor man kan se EM og VM på storskærm om sommeren.

Hvis man er til heavy metal er det på Simon-Dach-Straße, at man finder Paule’s Metal Eck og på Krossener Straße, at man finder Feuermelder. De to barer er helt fantastiske og for mig essensen af Berlin.

Ellers kan man hænge ud med de lokale ved Annemirl-Bauer-Platz om sommeren, købe en Berliner Pilsner i en Spätkauf på Sonntagsstraße og nyde solen og stemningen.

Berlin Ostkreuz er det lokale knudepunkt der fører en med S-bahn ind til byen på kun få minutter eller med Ringbahn (S-bahn-linje) der kører i ring om Berlin gennem bl.a. Prenzlauer Berg.

Længere oppe i Friedrichsain ved den store Volkspark kommer man væk fra nattelivet og møder en stemning der minder mere om Prenzlauer Berg.

Kreuzberg er ligesom Friedrichshain et sted for de unge. Der er fede barer og spisesteder, som man ikke finder i Mitte, Prenzlauer Berg eller Charlottenburg, fordi der er en helt særlig atmosfære og publikum. Kreuzberg er, sammen med Neukölln, det sted hvor bl.a. de tyrkiske gæstearbejde slog sig ned i Vest-Berlin i 1960’erne og 70’erne. Det bærer området stadig præg af, omend der nu er mange flere unge tyskere og ikke mindst turister.

Tag U-Bahn til Schlesisches Tor, hvor der er en masse stemning om aftenen på grund af de mange barer og natklubber. Besøg nogle barer på vej ned mod Landwehrkanal og slut af på Club der Visionaere.

Charlottenburg

Berlins største shoppinggade, Kurfürstendam, ligger i Charlottenburg, som er en del af det gamle Vestberlin.

Her finder man lidt billigere hoteller end i Mitte, men man er desværre også lidt langt væk fra det meste. I stedet for at kunne gå rundt til mange af attraktionerne, er man i Charlottenburg mere afhængig af den offentlige transport. Når det er sagt, så kommer man altså hurtigt til Mitte eller Prenzlauer Berg med U2-linjen eller S-bahn.

Jeg har ikke selv boet i Charlottenburg, men kender mange der har været i Berlin flere gange, som foretrækker at bo i denne del af byen. Man har alt hvad man skal bruge i form af butikker, restauranter og grønne områder.

Hvis man bor tæt på Zoologischer Garten, så har man den kæmpestore Tiergarten-park, hvor man kan tage en morgenløbetur. Derudover kan man tage linje S5 ud til Olympiastadion og se Hertha Berlin spille fodbold. Og sidst men ikke mindst er zoologisk have også en af de store attraktioner i Berlin.

Ofte stillede spørgsmål om Berlin

Hvordan kommer man billigst til Berlin?

Hvis man er minimum 2 personer, vil det typisk være billigst at køre i bil. Men, hvis du er bosiddende øst for Storebælt, skal du med færge, hvilket er lidt dyrere. Booker du i god tid, kan du dog få flybilletter der kan konkurrere med prisen på tog og bil, men husk at tænke over hvordan du kommer fra lufthavnen til din endedestination.

Hvornår er det bedst at besøge Berlin?

Hvis du spørger mig, er Berlin bedst om sommeren. Der er en særlig buzz i Berlin om sommeren, og der er en masse fede steder man kan slappe af med en drink i hånden. Men hvis du ikke kan klare temperaturer over 28-30 grader, er det bedst at undgå juli og august måned. Nogle er glade for de tyske julemarkeder, så december er også en populær måned, men man får bare ikke den store Berliner-oplevelse i 4 graders varme og 8 timers dagslys.

Er Berlin familievenlig?

Helt sikker! Der er en masse oplevelser for børn, så man kan nemt få 4-5 dage til at gå med fede oplevelser for hele familien. F.eks. Zoologisk have, Naturhistorisk Museum, Det Tekniske Museum og Aquarium Berlin. Derudover er Berlin en by med plads. Der er store parker, hvor man kan holde en lille siesta med picnic midt på dagen. For eksempel kan man leje en robåd ved Treptower Park, hvor der altid er liv men også plads til at lade børnene lege.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar

Dette website bruger cookies til at analysere trafikken på sitet. Alle ip-adresser er gjort anonyme. Godkend Læs mere

Privacy & Cookies Policy