Ferie i Colmar – Hvor skal man overnatte og hvad skal man se?

af Mark
2 kommentarer
Colmar
4.6
(5)

Jeg besøgte den franske by Colmar i juli måned 2022 sammen med min kæreste og to drenge på 4 og 2 år. Vi havde booket 5 nætter i en fænomenal lejlighed midt i den historiske bydel, altså Centrum, med stor ugeneret tagterrasse og en fantastisk have, som værten punktligt kom og vandede hver dag kl. 18.

Da vi nærmede os ferien blev jeg bekymret for, om der nu var nok at lave i lille Colmar, men da vi ankom blev vi positivt overrasket over byen. Det var fyldt med turister fra bl.a. Belgien, Tyskland, Danmark, USA og Spanien, men man fik alligevel et skud autentisk lokal kultur, mad, vin og stemning.

Hvad er Colmar for en størrelse?

Colmar er en historisk by i Alsace med cirka 70.000 indbyggere. Det er jo et tidligere tysk område, hvilket også skinner igennem i arkitekturen, bynavnene og ikke mindst den regionale gastronomi. Bymidten er gammel, fra cirka 1200-tallet, og det er dette der gør byen så attraktiv at besøge, både sommer og vinter. Derudover ligger Colmar ved foden af Vogeserne, et stort område med skov og bjerg på op til cirka 1.500 meter. Der er små byer, smukke søer og stigninger, som mange kender fra Tour de France.

Champ-de-mars i Colmar
Champ-de-Mars parken.

Hvor skal man bo i Colmar?

Der er ingen tvivl om, at man skal bo i centrum af Colmar. Det er nemlig ingen storby, og der er derfor ikke nogen betydelige, interessante områder uden for centrum. Uanset hvor i centrum du booker, har du under en kilometer til alle attraktionerne i byen.

Du kan booke på et af de moderne hoteller som for eksempel IBIS, eller på et mere autentisk hotel som for eksempel Hotel Le Maréchal, der er i den lidt dyrere ende.

Støt vores blog ved at bruge annoncelinks til Hotels.com ovenfor.

Et alternativ til centrum i Colmar er at finde et sted uden for byen, enten i en af de små hyggelige landsbyer, som Keysersberg eller Riquewihr der er omgivet af vinmarker, eller helt oppe i Vogeserne, f.eks. i byen Gérardmer ved søen Lac de Gérardmer. Sidstnævnte er det mere familievenlige valg.

Hvad skal man se i Colmar?

Alt afhængig af årstiden og hvilken type du er, vil jeg anbefale at booke 3-4 overnatninger i Colmar. Op til en uge, hvis det er slap-af-ferie med pool. Så er der tid nok til at opleve byen, men også til at tage en dag eller to i området, hvis du har bil.

Den gamle bydel

De fleste af de attraktioner jeg nævner nedenfor, ligger i den gamle bydel, så du vil automatisk komme til at se de fleste seværdigheder i Colmar, hvis du går en tur rundt i Centrum. Det er en oplevelse i sig selv, fordi byen ikke er blevet ødelagt af krig ligesom mange andre. Man kigger konstant op og bliver betaget af de gamle bindingsværkshuse helt tilbage fra 1300-tallet. Vi boede selv i en bygning fra 1700-tallet og var nabo til en af byens ældste bygninger, som vi kunne se fra vores tagterrasse.

En gemt skat i en baggård, som vi kunne se fra vores terrasse.

Adolph-huset betragtes som den ældste bygning i Colmar, men derudover er der mange flere Instagram-værdige bygninger. For eksempel Maison Pfister, Koifhus (det gamle told-hus), og bygningen med den lille souvenirbutik, Au Vieux Pignon.

Maison Pfister
Maison Pfister

Lille Venedig

Mellem broerne Pont st-Pierrea i syd og Pont Rue des Tanneurs ved markedshallen, finder du en lille strækning af floden La Lauch, som kaldes lille Venedig. Et smukt stykke af Colmar med lave broer, gamle bygninger med restauranter ned til vandet og om sommeren en overflod af blomster langs kanten. Det er et besøg og et billede værd, men du kan også tage på en mini bådtur som var du i Venedig.

Lille Venedig
Lille Venedig

Collégiale Saint-Martin de Colmar

Byens store blikfang når du går rundt i byen, er den gamle katedral fra 1300-tallet. Den ligger på en smuk plads omgivet af gamle huse med butikker og caféer. Da vi besøgte Colmar i 2022 var de desværre i gang med at grave uden for kirken, og der var stillet hegn op hele vejen rundt. Det gav ikke det bedste udtryk for den ellers flotte kirke. Men til gengæld var det en spændende arkæologisk udgravning, hvor de fandt skeletter som forbipasserende kunne se.

Tog-tur

Der kører to små tog rundt i byen, som man kan bruge til at få en grundig gennemgang af byens historie og nogle af de seværdigheder man kører forbi. Ikke mindst de små børn synes det er en sjov måde at opleve byen på. Der er et grønt tog og et hvidt tog, og de kører to forskellige ruter, så undersøg hvilken der passer bedst til jer.

Tog i colmar
Det lille tog der kører rundt i byen. Her foran katedralen.

Vin ved Koïfhus

Det jeg altid husker bedst fra en ferie, er de små spontane pauser på en café eller en hyggelig bar. Vi kom tilfældigt forbi den gamle toldbygning, Koïfhus, på den fine plads med Schwendi fontænen. Her var en masse bænke i skyggen (af oktoberfest-typen), og en lille bar hvor de serverede forskellige lokale hvidvin for kun 2 Euro. Der var endda lokal, økologisk saft til børnene.

Et hyggeligt og uformelt stop, som jeg anbefaler alle der kan lide et glas kold hvidvin i skyggen, og som måske ikke har mulighed for at tage til rigtige vinsmagninger på Alsace-ruten. Det var nemlig svært for os med børn på 2 og 4 år.

Alsace cuisine

Du må ikke snyde dig selv for den lokale Alsace-cuisine når du er i Colmar. Det er domineret af det tyske køkken, men er alligevel sin helt egen. Der bruges meget svinekød og endda sauerkraut, som mange steder i Tyskland. Men den lækre og lette Tarte Flambée (flammekueche) appellerer til de fleste, også børn. Det er som en meget tynd og sprød pizza.

Der er en masse restauranter i byen og de bliver hurtigt fyldt når der er run på i juli. Så book et bord eller vær klar omkring kl. 19, hvor mange restauranter åbner.

En anbefaling herfra er den lille fiskerestaurant Aux Trois Poissons, som er i gourmet-stilen, men ikke dyrere end, hvis du bestiller en bøf på en af de mange andre turistede restauranter i byen. Det har lækre fiskeretter med lokale fisk og ikke mindst lækre lokale vine. Du kan sidde udenfor foran markedshallen og floden eller inde i de nedkølede lokaler når det er meget varmt.

Colmar med børn

Colmar er en by for de fleste. Det er seniorer på kultur- og vinferie, unge par der er på romantisk getaway og der er børnefamilier. Det er populært at tage på ture op i bjergene. For eksempel til Lac Gerardmer, hvor man kan leje både.

Ellers er der, som sagt, togene der kører rundt i byen, og så er der forskellige legepladser rundt om i byen, hvor de helt små kan få en pause fra det hele.

Terrain de jeu – Square de la Montagne Verte er nok den bedste legeplads. Her er der bænke til forældrene, træer der giver lidt skygge og en vandhane når der skal hydreres.

Legeplads
Terrain de jeu – Square de la Montagne Verte

Alternativt er der også en lejeplads i parken Champ-de-Mars, som dog ikke er i samme liga. Men her er der også en grøn park og en stor plads med springvand som børnene kan lege i når det er varmt. Her er der også et photo-point med det store COLMAR-skilt.

Uden for Colmar

Der er også en masse ting at give sig til uden for Colmar. Generelt er regionen et smukt område med små gamle middelalderlandsbyer. Fra motorvejen ser man byerne og slottene/ruinerne som perler på en snor ved foden af Vogeserne. Du bør besøge minimum én af disse byer, og eventuelt kombinere det med noget vinsmagning. Det er nemlig her, man af regionens vingårde ligger.

Vi besøgte Keysersberg, som er den tætteste af disse byer, og gik op til den gamle ruin, hvorfra der er en fantastisk udsigt over byen og vinmarker så langt øjet rækker. Alternativt er Riquewehr en af de mest populære byer i området, og her får du også en smuk gammel bymidte der er et postkort værdig.

Mange besøger også Strasbourg, som kun er en 35-minutters togtur væk. Det nåede vi dog ikke, men du skal nok afsætte hele dagen til det for at få det fulde udbytte af byen.

Den schweiziske by, Basel, ligger kun en time væk med tog og er også en mulighed for en dagstur. Det er den kulturelle hovedstad i Schweiz, om end betydeligt mindre end Zürich.

Hvornår skal man rejse til Colmar?

I sommerferien er der rigtig mange turister i Colmar, men her står byen og området også flottest. Der kan nemt blive 30-35 grader, men man kan tage toppen af temperaturen ved at tage op i bjergene.

Lac de blanc
Lac de Blanc i Vogeserne. Da der var 34 grader i Colmar, var der 29 grader oppe ved søen. Man må dog ikke bade i søen.

Ellers er der mange der tager til Colmar omkring jul, hvor byen er pyntet flot op. Der er endda julebutikker der har åbent hele året rundt, hvilket er lidt mærkeligt, når man ser julekugler og julemænd i vinduet i juli måned.

Forår og efterår er gode sæsoner at rejse til Colmar på, hvis man er på en aktiv ferie med vandring i Vogeserne.

Hvad synes du om vores indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme.

Gennemsnitlig bedømmelse 4.6 / 5. Antal stemmer: 5

Ingen stemmer endnu. Bliv den første til at anmelde vores indlæg.

Relaterede artikler

2 kommentarer

Trine 08/06/2023 - 09:43

Hej
I skriver at I boede i en skøn lejlighed i Colmar. Vil i oplyse navnet på den. På forhånd tak. Trine

Svar
Mark 03/07/2023 - 08:12

Hej Trine
Beklager, jeg ikke har set din kommentar før nu. Jeg kan dog heller ikke lige finde lejligheden på airbnb mere. Men den lå centralt på en af gågaderne, i en gammel bygning. Jeg kan anbefale at gå efter en “Superhost”. Vi var i hvert fald glade for vores vært.
God sommer!

Svar

Skriv en kommentar

Dette website bruger cookies til at analysere trafikken på sitet. Alle ip-adresser er gjort anonyme. Godkend Læs mere

Privacy & Cookies Policy