Berlin eller Hamborg – Hvad er bedst?

af Mark
0 kommentar
Udstilling af bjørne i Tierpark
4.5
(2)

Mange overvejer en byferie til Berlin eller Hamborg, og som førstegangsbesøgende kan det være svært at vælge. Jeg har i sommeren 2021 besøgt begge byer, og fik dermed mulighed for at tænke over forskellen på de to byer.

Mange danskere elsker de to tyske storbyer, som hver især har meget at byde på. Og med den korte rejsetid er der mange der tager afsted hvert år. Som en af dem der har været i begge byer flere gang, vil jeg dele mine erfaringer, og give et bud på min favorit.

Axel springer
Axel Springer-bygningen er en del af en varieret arkitektur i Berlin, hvor du finder alt fra altbau (før 2. Verdenskrig) til koldkrigsbygninger og moderne højhuse i glas.

Vælg Berlin hvis du har børn

Først og fremmest afhænger valget af, om du rejser med eller uden små børn. Særligt hvis man har små børn under 8-10 år, vil jeg anbefale Berlin, der har en masse børnevenlige attraktioner.

Vigtigst af alt, er Berlin en by med plads. Der er store parker hvor man kan slå sig løs med boldspil eller frisbee, der er mange små oaser og legepladser, hvor børnene kan være børn og få en pause fra storbyen, og så er Berlin en by med mange små bymidter. Disse små byer i byen hedder ’kietz’, og der finder man cafér og restauranter, butikker og typisk en plads eller lille park. Det betyder at byen ikke er overfyldt med mennesker, som det til tider kan være i centrum af Hamborg fordi det meste er samlet i det ene centrum. Derudover har opdelingen mellem Øst- og Vestberlin indtil 1989 resulteret i et centrum omkring Alexanderplatz og et andet i Kurfürstendamm, hvilket minimerer trykket fra bl.a. turister. Disse er også to af de mindst attraktive områder i min optik.

Selvom Berlin er min favorit til småbørnsfamilien, kan man uden problemer også tage børnene med til Hamborg. De lidt større børn (teenagere) vil sætte pris på mange af attraktionerne, tøjbutikkerne og de mange caféer og restauranter. Jeg vil anbefale at finde overnatning i gåafstand fra Planten und Blomen, som er en stor park. I parken er der en række aktiviteter for børn.

I de fire nætter vi var i Hamborg, overnattede vi på Hotel Marriott, som var en positiv oplevelse. Central beliggenhed, en fin pool som var ideel for børnene efter en lang dag ude i byen, god service, pianobar med udendørs område og et super værelse med badekar, 55” fjernsyn og ingen larm udefra.

Vælg Hamborg pga. rejsetiden

Berlin og Hamborg er populære rejsedestinationer på grund af den korte rejsetid fra Danmark. Særligt Hamborg er nem at køre til fra Jylland og Fyn. Kun halvanden time fra grænsen, hvis alt går vel. Berlin derimod er lige tre timer længere. Kør tidligt om morgenen eller om aftenen, hvis du vil have en hurtigere og mere behagelig køretur. Tog er også en fin mulighed, men rejsetiden er noget længere end med bil.

Bor man i København kan man hurtigt og billigt flyve til Berlin fra Kastrup Lufthavn. Og hvis man vil spare lidt på CO2-aftrykket eller bare har meget bagage med, kan man køre i bil ned gennem Falster og få en frokost på færgen mellem Gedser og Rostock. Det er en meget behagelig tur.  

Shopping – uafgjort

Butik i Hamborg
Europa Passage i Altstadt, Hamburg.

Mange udnytter ferien på at få shoppet en masse, og både Berlin og Hamborg har en masse at byde på. I Hamborg er der et utal af designer-butikker af verdens mest kendte mærker, plus en række mindre kendte mærker. Mange af de danske tøj- og møbelbrands har også butikker i byen. Hamborg er en velhavende by og det matcher byens butikker til fulde. De store shoppingcentre er der dog ikke så mange af i centrum. Europa Passage er et besøg værd. Men ellers skal man til Hamburger Meile som ligger et stykke uden for centrum. Her finder man mange af de almindelige tyske kæder, inklusiv TK Maxx hvor man finder en masse gode mærker til lave priser.

I Berlin er det hele meget spredt. Men på Kurfürstendamm ligger mange af de store designermærker, og derudover finder man en masse butikker ved U-bahn stationen Weinmeisterstrasse. Ellers er de to store shoppingcentre Alexa (Alexanderplatz) og The Mall (Potsdammer Platz) værd at besøge.

Alt i alt er der nok klart flere butikker i Berlin, men hvis man kun har 3-4 dage, kan man nemmere overskue Hamborg hvor butikkerne ligger i samme område.

Tag til Berlin for attraktionerne

Der er nok ikke den store tvivl, om at der er flere attraktioner i Berlin end i Hamborg, både for børn og for voksne.

Hamborg kan vel sammenlignes med en forvokset København. Der er nok attraktioner og seværdigheder til en hel uge, så de 4-5 dage de fleste bruger i Hamborg kan sagtens fyldes op med underholdning – dag og nat. For de unge er der nattelivet på Reeperbahn, for familien er der havnerundfart, Miniatur Wunderland og maritime museer og for de kulturelle er der bl.a Elbphilharmonie og Hamburger Kunsthalle.

Berlin er en verdensby med en stor kulturarv og en utrolig historie. Da byen blev delt efter Anden Verdenskrig var der to storbyer i én. Og da byen blev åbnet igen, var der pludseligt dobbelt op af det hele. Der er et hav af museer og udstillinger som selv de lokale ikke når at komme igennem. Der er en af Europas mest kendte Zoologiske haver i Vest-Berlin og den mere parklignende Tierpark i Øst-Berlin.

Tierpark
I Tierpark i Berlin er der plads til dyrene, og stedet føles mere som en park end en Zoologisk have.

Kultur og atmosfære – afhænger af din smag

Tyskland har meget til fælles med Danmark, men det er også et stort land, hvor der er forskel på hvilken by og hvilket Bundesland man befinder sig i.

Hamborg er mere lig Danmark end Berlin, og man kan på mange måder sammenligne den med København eller Aarhus. Det er en meget velhavende by og dens store havn er fundamentet og omdrejningspunktet for arbejdspladser, infrastrukturen og identiteten. Byen er ikke helt så international og turistet som mange andre europæiske storbyer, hvilket er et plus for mange.

Hvis man godt kan lide de flotte butiksfacader og de store dyre biler, så skal man tage til Hamborg. Men, hvis man hellere vil opleve en by der er lidt anderledes end Aarhus og København, skal man tage til Berlin, hvor der stadig er slidte bygninger fra Sovjettiden og hvor man kan gå gennem områder med besatte bygninger.

Restauranter og butikker i Neustadt
Hamborg har mange smukke steder i Centrum. Her er vi i Neustadt med Rådhuset i baggrunden.

Berlin har cirka fire gange så mange turister som Hamborg. Og det mærker man. Særligt på Alexanderplatz, Kurfürstendamm og omkring Warschauer Straße. Antallet af turister vil nok ikke falde de næste år, så man må acceptere det, ligesom man har gjort det, når man har besøgt London, Paris eller Rom.

Derfor er store dele af Berlin nu også blevet gentrificeret med store hoteller, flagship stores fra de største modehuse og dyre ejerlejligheder. Så i Berlin får man efterhånden en blanding af Hamborg og det ”gamle” Berlin på samme tid. Så kan man jo vælge at bo i enten et dyrt område eller et mere autentisk område, hvor man stadig kan opleve det ”rigtige” Berlin.

Hvad synes du om vores indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme.

Gennemsnitlig bedømmelse 4.5 / 5. Antal stemmer: 2

Ingen stemmer endnu. Bliv den første til at anmelde vores indlæg.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar

Dette website bruger cookies til at analysere trafikken på sitet. Alle ip-adresser er gjort anonyme. Godkend Læs mere

Privacy & Cookies Policy