Hvis du allerede har været i Hamborg og vil prøve noget nyt i Nordtyskland, kan du overveje en weekend i Lübeck. Det er blevet en ret populær destination for danskerne. Lübeck kan også kombineres med en tur til Hamborg eller Berlin, da man ikke behøver mere end to eller tre overnatninger for at se og opleve hele byen.
Lübeck er en gammel handels- og havneby. Deraf det officielle navn Hansestadt Lübeck. Det har været en af de vigtigste byer i hele Østersøen siden det 12. århundrede. Det har sat sit præg på byens udformning. Den gamle bydel ligger nemlig på en ø i floden Trave, som en fæstning gemt bag byportene Holstentor og Burgtor.
Skylinen er domineret af de fem store kirker, ikke mindst Marienkirche, der sammen med Holstentor er byens vartegn. Man tager dog til Lübeck for at få den komplette oplevelse af en flot historisk handelsby.
Det er klart nemmest at køre i bil til Lübeck. Det tager kun lidt over to timer fra grænsen ved Padborg, og hvis man er i Hamborg, kan man være der på en times tid.
Hvor skal man bo i Lübeck?
Hvis man virkelig vil opleve Lübeck og være tæt på det hele, skal man booke et sted i den gamle bydel, altså på øen. Men da det ikke er så stort, er det ikke så vigtigt hvor man bor. I stedet bør man kigge på, hvilket hotel der giver mest værdi for pengene.
Atlantic Hotel Luebeck er et 4,5-stjernet, centralt beliggende hotel, som også ligger i den lidt dyrere ende. Men helt klart til at betale ift. tophoteller i andre storbyer. Det er meget moderne indrettet, så man får ikke helt den gamle lübecker-stemning som i enkelte andre hoteller.
Hotel Anno 1216 er et lille hotel i en gammel bygning fra starten af 1300-tallet. Der er kun 11 værelser, så man skal booke lang tid forud. Her får man, i modsætning til Atlantic Hotel, en historisk atmosfære omgivet af luksus.
Brug vores annoncerede links til Hotels.com – så støtter du bloggen når nu booker hotel
Hvad skal man se i Lübeck?
Lübeck er til de historieinteresserede, som kan lide marcipan og god tysk mad. Der er ikke en masse attraktioner for mindre børn, så familier kan bruge Lübeck som et stop på vejen, men ikke så meget som en destination i sig selv.
Holstentor
De to runde tårne ved indgangen til den gamle bydel når du kommer fra Vest, er byens vartegn. Det hedder Holstentor, og er en af byens største attraktioner. Ikke mindst for at få taget et billede af den gamle gotiske arkitektur, som er kendt i hele Tyskland. Det bedste billede af Holstentor får du fra pladsen vest for tårnene med bymidten og kirketårnene i baggrunden. Der er også et museum med en udstilling, som kan være interessant for de historieinteresserede.
Marienkirche og Lübecker Rathaus
Marienkirche er endnu ældre end Holstentor, og ikke mindst den tredjestørste kirke i Tyskland. Den er utrolig flot udvendig og indvendig, men historien er også interessant. Luftangreb under Anden Verdenskrig fik kirkeklokkerne til at falde ned, og de kan i dag ses på kirkegulvet. Kirken er bl.a. kendt for maleriet “Døden fra Lübeck”.
Lige syd for Marienkirche ligger det flotte rådhus, som man oplever bedst fra Marktplatz Lübeck.
Europäisches Hansemuseum
Det europæiske museum for Hanseforbundet skal selvfølgelig ligge i Lübeck. Museet dokumenterer historien om de mange havne- og handelsbyer ved Østersøen og Nordsøen, som slog sig sammen i et internationalt forbund med Lübeck i centrum for handlen.
Det er et moderne museum, grundlagt i 2015, i en gammel bygning i den nordlige del af bymidten, og det er det største museum i Verden om emnet. Du kan se mere om udstillingerne på deres danske hjemmeside: https://www.hansemuseum.eu/da/.
Restaurant Schiffergesellschaft
Et must når du er i Lübeck, er et besøg på restauranten Schiffergesellschaft. Den historiske bygning er et besøg værd i sig selv. Både udefra og indvendig er den fantastisk flot. Det særlige ved Shciffergesellschaft er det store rum man kommer ind i med det samme. Det kaldes Historische Halle, og er en hyldest til Lübecks maritime historie. Væggene er beklædt med flotte træpaneler, loftet har synlige bjælker, hvorfra de smukkeste træskibe hænger frit i luften. Man sidder på lange bænke der minder om noget fra Harry Potter.
Der er også andre spisesale i flot gammel maritim stil, men mindre gotisk og fascinerende. Her er man ikke i restaurantens hjerte tæt på køkkenet, og man får ikke helt den samme atmosfære som i Historische Halle. Der er altså lidt stille, hvis der ikke er så mange gæster, men servicen er helt i top og maden ligeså. Jeg sad selv i Kapitäns-Salon (se billeder).
Der er gode fiskeretter, men også andre muligheder, bl.a. børneretter til 8-10 Euro. Hovedretterne ligger på 25-30 Euro, så det er ikke i den billige ende. Men min anbefaling er at betale noget mere for at spise her, og så droppe et museum eller en shoppetur.
Marzipan-museum im Café Niederegger
Lübecker marcipan er international kendt, og selvfølgelig er der et marcipan-museum midt i den gamle bydel. Det ligger i Café Niederegger på Hüxstrasse. I caféen bør du få en kop kaffe eller te, og ikke mindst et stykke marcipan. Du kan se mere om museet her: https://www.niederegger.de/cafe-niederegger/marzipanmuseum/.
Alternativt kan du besøge den mindre ekstravagante Marzipan Speicher am Holstentor, hvor du kan få en kop kaffe og en lækker kage betrukket med Lübecker-marcipan for 6 Euro.
Travemünde
En halv times kørsel Nord-øst fra Lübeck, ligger den kendte Østersø-ferieby Travemünde. Det er hovedsageligt tyske turister der besøger Travemünde for at få noget frisk havluft.
Hoteller og ferieboliger ligger hovedsageligt langs strandpromenaden med udsigt ud over Østersøen og den brede sandstrand. Når du booker hotel i Travemünde skal du ikke kigge på det område der ligge syd for floden, da man her er ret isoleret fra byen. Jeg vil anbefale to overnatninger, hvis man hurtigt bliver rastløs eller hvis vejret er dårligt. Det er nemlig en lille by på størrelse med Ikast eller Værløse, som gør sig bedst når det er godt vejr og man kan nyde en gåtur langs promenaden.
Restauranterne og butikkerne ligger ind mod floden Trave. Her kan man shoppe i butikker vi ikke rigtigt kender i Danmark, eller man kan få en fiskesandwich eller en is og sidde og kigge over mod det firemastede sejlskib, Passat, som er åben for rundvisning. Man kan komme over til sejlskibet med en lille færge.
En anden attraktion i Travemünde er det gamle fyrtårn. Det koster kun 2 euro for voksne og 1 euro for børn, så det er til at overkomme. Man betaler mest af alt for den gode udsigt i toppen af tårnet, men der er også en masse historiske billeder og lamper som er blevet brugt i fyrtårnet gennem mange hundrede år.
Hoteller i Travemünde
Jeg vil anbefale at finde et centralt hotel, så du er tæt på stranden og byen. Det kunne være Maritim Strandhotel eller Aja Travemünde. Vi boede selv på Highend Travemünde, hvor man kan få nogle ret lækre lejligheder med dampbad og sauna og en stor balkon. Lidt mere luksus får du dog med A-ROSA Travemünde, som er et kurhotel med swimmingpool.