Hvor skal man bo i Berlin?

af Mark
4 kommentarer
4.9
(8)
Opdateret d. 22. august 2023

Hvorfor er Berlin så speciel?

Berlin er en af mine absolut yndlingsbyer. Men hvor skal man bo i Berlin? Det giver vi vores bedste bud på her. Der er måske ikke den samme storby-buzz som man finder i verdensmetropoler som London eller New York City. Men det jeg elsker ved Berlin er, at byen er delt op i mange områder der alle er forskellige. Nogle steder er det posh og dyrt som i London og Paris, og andre steder er det råt og industrielt. 

Kort oversigt over hvor man skal bo i Berlin
Kort oversigt over hvor man skal bo i Berlin

Vores anbefalinger til steder at bo i Berlin

Hvor skal man bo i Berlin som førstegangsbesøgende?

Befolkningstætheden i Berlin er, på grund af opdelingen af det tidligere Øst og Vest, ikke så høj som andre metropoler. Byens opdeling, indtil 1989, skabte nemlig to bymidter – et omkring Alexanderplatz og et omkring Kurfürstendamm. Og de repræsenterer også hver sin Berliner: Øst-berlineren og Vest-berlineren.

Efter at have besøgt Berlin årligt siden 2007, og efter et halvt år med bopæl i byen, kender jeg efterhåndet byen der nok er mere sexy end smuk.

Ligesom de lokale, får mange turister en forkærlighed for enten øst eller vest. Der hvor man bor første gang man besøger Berlin, er ofte det område man kommer til at tage til efterfølgende. Jeg har altid boet i det gamle Øst-Berlin, omend meget centralt, og derfor har jeg ikke den indgående kendskab til områderne omkring Charlottenburg og Tiergarten, som ellers er ret populære destinationer for danske turister.

Min klare anbefaling er, at førstegangsbesøgende enten slår sig ned i området syd-vest for Tiergarten (Vest-Berlin) eller i Mitte (Øst-Berlin) omkring Alexanderplatz. På den måde bor man i et område hvor der er en masse liv. Samtidig er det nemt at komme til andre dele af byen, særligt med den fantastiske U2-undergrundslinje. Den kører fra Zoo tæt på Kurfürstendamm gennem Mitte (Alexanderplatz) til det hyggelige Prenzlauerberg. Efter min opfattelse er der helt klart mest at se og opleve i Mitte og Friedrichshain.

Hvor skal man bo i Berlin Mitte?

Berlin Mitte, altså centrum, er det mest populære område i Berlin, og det er faktisk en del af det gamle Øst-Berlin. Det er her man finder Alexanderplatz, Museumsinsel, Unter den Linden, Gendarmenmarkt, Nicolaiviertel, Berliner Dom, Berliner Stadtschloss og en masse teatre.

Det er min klare anbefaling at finde et sted at bo i Mitte, hvis du er førstegangsbesøgende.

Mange vælger at bo på Alexanderplatz, hvor der er mange store hoteller. Deriblandt den populære Park Inn med god udsigt over byen og en hyggelig bar på øverste etage. For mig er Alexanderplatz ikke et eftertragtet område at bo i. Der er mange turister, der er store åbne områder hvor det ofte blæser og så er det et område med grimme betonbygninger. Skal vi se det fra den positive side, så er der gode shoppingmuligheder. Derudover er det nemt at komme derfra med både U-bahn, S-bahn og bus og sporvogn.

Gode områder at bo i Berlin
Alexanderplatz, centralt i Berlin Mitte.

I stedet vil jeg anbefale området omkring Hackescher Markt, hvor man bor mere central, i gåafstand fra det meste. Her finder man et stort udvalg af spisesteder. Man er samtidig tæt på de områder af centrum, hvor man har flotte gamle bygninger, parker og vand.

Hotelanbefaling: Motel One, som ligger flere steder i Mitte, tilbyder en masse værdi for pengene. God morgenmadsbuffet, gode beliggenheder og fin service.

Min anbefaling til et mindre turistet område, centralt i Berlin

Alternativt til Alexanderplatz, kan jeg anbefale Märkisches Museum, tæt på Spittelmarkt, som ikke er så kendt, men faktisk er midtpunktet af byen. Går man nordpå kommer man til Alexanderplatz på 15 minutter, går man syd- eller østpå kommer man til det hippe Kreutzberg på 15 minutter, og går man vestpå kommer man til Gendarmenmarkt og Stadtmitte på 20 minutter. Derudover er man ved det rolige område ved Fischerinsel og det hyggelige Nicolaiviertel (den ældste del af Berlin, hvor der ligger en mega god Vietnamesisk restaurant), og samtidig er man kun 5 minutters S-bahn-kørsel fra barer og natklubber i Friedrichshain.

Skriv spørgsmål i kommentarerne nederst på siden, så har jeg helt sikkert en masse tips til dette område.

Engelbecken – et lokalt og hyggeligt område

I samme område kan jeg også anbefale Engelbecken, som er lidt mindre centralt på grænsen mellem Mitte og Kreutzberg, men et hyggeligt område. Engelbecken er en kunstig sø, gemt nede i et hul bag en mur, så man skal virkelig kende den. Derfor er der nærmest ingen turister. Der er svaner, ænder og endda skildpadder i søen, og tit kan man se skildpadderne ligge og solbade. I den ene ende ligger Café Engelbecken, hvorfra man kan side og nyde et glas vin med udsigt ud over vandet. Dette er et insider tip fra en lokal!

I forlængelse af Engelbecken ligger en aflang park, som leder ned til Oranienstrasse i Kreutzberg, hvor der er en masse små caféer, barer og spisesteder.

Populære områder uden for Mitte

Berlin har altid været et billigt sted at bo. Det har delvist skyldtes, at de fleste områder har været ret medtaget af byens historie. Store dele af Øst-Berlin er efter krigen blevet genopbygget med grimme, billige betonbygninger og de gamle bygninger har ikke været vedligeholdt godt nok.

Dertil har Berlinmuren skabt en kilometerlang strækning af ingenmandsland. Den er kun delvist blevet opbygget gennem de seneste par årtier, og derfor har de ikke været attraktive områder at bo i. Men med tiden er store dele af de slidte områder blevet gentrificeret, bl.a. gennem kæmpe-investeringer fra udenlandske investorer.

Tilbage i starten af 00’erne var Prenzlauer Berg blevet et populært sted for de yngre Berlinere. De slog sig ned og fik børn, og det gjorde bydelen mere pengestærk. Det betød, at Friedrichshain blev stedet hvor de unge uden penge holdt til og gik i byen. Langsomt blev Friedrichshain også populær blandt de unge familier, hotelkæderne og hipster-caféerne. Det betød, at Kreutzberg og til dels Neukölln nu blev stedet hvor der var plads til de skæve eksistenser og unge der ikke havde råd til at flytte i lejlighed i Friedrichshain eller Prenzlauer Berg.

Hvor skal man bo i Prenzlauer Berg?

Jeg kender flere der enten har boet eller stadig bor i Prenzlauerberg, og de er bestemt ærketypen på en Prenzlauer Berg’er. Derfor har jeg tit været i bydelen, og besøgt mange af de lokale caféer og barer. Desuden bød et kort udlandsophold i 2015 på en daglig pendlertur fra Alt Stralau til Schönhauser Allée.

Prenzlauer Berg er det ideelle sted for par og endda familier der kender Berlin og som har set mange af de attraktioner man skal se. Man kommer nemlig lidt ud fra Centrum og oplever den almindelige Berliners hverdag i en bydel man ikke behøver at forlade så længe man er der.

Der er masser af hyggelige caféer med god kaffe, restauranter med lækker mad og cocktails og parker med markeder i weekenden. Wochenmarkt på Kollwitzplatz hver søndag er et besøg værd, og generelt det Kietz der hedder Kollwitzplatz et hyggeligt sted at bog og spadsere rundt i.

Derudover er Kulturbrauerrei (Eberswalder Str. U-Bahn-station) en af de lokale seværdigheder. Det er et gammel bryggeri der er lavet om til et kulturcenter bestående af 20 bygninger med bl.a. biograf, teater og natklub.

Prenzlauer Berg er helt klart anbefalelsesværdig, hvis du vil bo i en lejlighed og være en del af de lokale. Der er ikke mange hoteller i Prenzlauer Berg, og for førstegangsbesøgende er man nok lidt for langt væk fra de fleste attraktioner. Heldigvis går U2 U-Bahn-linjen direkte gennem Mitte og videre til Potsdamer Platz og Zoo ved Kurfürstendamm.

Hvor skal man bo i Friedrichshain & Kreuzberg?

Det bezirk der hedder Friedrichshain-Kreuzberg er en anden af mine favoritter. Tidligere var Friedrichshain en del af Øst-Berlin og Kreuzberg var en del af Vest-Berlin, og derfor er det to ret forskellige områder som alligevel har meget til fælles.

Friedrichshain, der er området nord for Spree, har længe været populær hos de unge Berlinere, men er blevet så dyr at mange er nødt til at finde et alternativ. Friedchichshain er nemlig en bydel med en masse puls. Det er her man finder det mest vibrerende natteliv med industrielle natklubber og en masse barer og spisesteder. Det er dog blevet en kende turistet, og på grund af de mange backpackere og unge besøgende fra hele Europa, er der en masse hostels og billige hoteller.

Hvis I er en gruppe unge der skal af sted, er det her i skal bo.

Budget-anbefaling af hotel

For nogle år siden overnattede jeg på A&O, som er en mellemting af et hotel og et hostel. Man kan dele værelse med 5 andre, hvor man har en køjeseng ligesom på et klassisk hostel. Men man kan også booke et enkeltværelse eller et stort familieværelse. Morgenmadsbuffeten var ikke ekstravagant, men jeg var overasket over det store udvalg som tilgodeså de flestes behov.

Andre gode anbefalinger til Berlin

Hvis man ikke lever det vilde ungdomsliv, skal man dog ikke udelukke Friedrichshain. Der er nemlig en masse gode butikker caféer og spisesteder i området mellem Revaler Str. og Frankfurter Allée. Der er alt fra små burgerbarer og selvstændige tøjbutikker til store restauranter og barer, hvor man kan se EM og VM på storskærm om sommeren.

Hvis man er til heavy metal er det på Simon-Dach-Straße, at man finder Paule’s Metal Eck, og på Krossener Straße, at man finder Feuermelder. De to barer er helt fantastiske og for mig essensen af Berlin.

Ellers kan man hænge ud med de lokale ved Annemirl-Bauer-Platz om sommeren, købe en Berliner Pilsner i en Spätkauf på Sonntagsstraße og nyde solen og stemningen.

Berlin Ostkreuz er det lokale knudepunkt der fører en med S-bahn ind til byen på kun få minutter eller med Ringbahn (S-bahn-linje) der kører i ring om Berlin gennem bl.a. Prenzlauer Berg.

Længere oppe i Friedrichsain ved den store Volkspark kommer man væk fra nattelivet og møder en stemning der minder mere om Prenzlauer Berg.

Kreuzberg er ligesom Friedrichshain et sted for de unge. Der er fede barer og spisesteder, som man ikke finder i Mitte, Prenzlauer Berg eller Charlottenburg, fordi der er en helt særlig atmosfære og publikum. Kreuzberg er, sammen med Neukölln, det sted hvor bl.a. de tyrkiske gæstearbejde slog sig ned i Vest-Berlin i 1960’erne og 70’erne. Det bærer området stadig præg af, omend der nu er mange flere unge tyskere og ikke mindst turister.

Tag U-Bahn til Schlesisches Tor, hvor der er en masse stemning om aftenen på grund af de mange barer og natklubber. Besøg nogle barer på vej ned mod Landwehrkanal og slut af på Club der Visionaere.

Hvor skal man bo i Charlottenburg?

Berlins største shoppinggade, Kurfürstendam, ligger i Charlottenburg, som er en del af det gamle Vestberlin.

Her finder man lidt billigere hoteller end i Mitte, men man er desværre også lidt langt væk fra det meste. I stedet for at kunne gå rundt til mange af attraktionerne, er man i Charlottenburg mere afhængig af den offentlige transport. Når det er sagt, så kommer man altså hurtigt til Mitte eller Prenzlauer Berg med U2-linjen eller S-bahn.

Jeg har ikke selv boet i Charlottenburg, men kender mange der har været i Berlin flere gange, som foretrækker at bo i denne del af byen. Man har alt hvad man skal bruge i form af butikker, restauranter og grønne områder.

Hvis man bor tæt på Zoologischer Garten, så har man den kæmpestore Tiergarten-park. Her kan man tage en morgenløbetur. Derudover kan man tage linje S5 ud til Olympiastadion og se Hertha Berlin spille fodbold. Og sidst men ikke mindst er zoologisk have også en af de store attraktioner i Berlin.

Hvor skal man bo i Berlin med børn?

Hvis du har børnene med til Berlin, vil jeg anbefale at finde et hotel eller en lejlighed der ligger tæt på en U-bahn- eller S-bahn-station. På den måde kan I altid komme hurtigt hjem, når børnene bliver trætte.

Berlin er generelt en meget børnevenlig by ift. mange andre storbyer. Derfor er der som sådan ikke et område du kan gå galt i byen med.

Hvis børnene er små (o-5 år), vil jeg dog anbefale at finde et sted i gåafstand til en af de store parker, Tiergarten, Treptower Park og Volkspark. Så har i altid en grøn oase med masser af plads til, at børnene kan slå sig løs og bruge en masse energi, uden at man skal bekymre sig om at de går ud på cykelstien eller vælter en kop kaffe på caféen. Tag en lille bold eller et spil mini-petanque med i kufferten, og så er det bare forbi en bager og tage en sandwich med under armen. Med to drenge på 2 og 4 er det i hvert fald min erfaring, at de har brug for et afbræk fra de stressende ture i butikker, seværdigheder og U-bahn.

Gode legepladser i Berlin

Der er efterhånden kommet en del udmærkede legepladser. Det er ikke altid nemt at finde dem, hvis man ikke kender dem. I de mest turistede områder er der nemlig ikke mange legepladser, men man skal ikke gå ret langt for at finde nogle.

Jeg kan anbefale Luisenstädtischer Kirchpark Spielplatz, som ligger i Berlin Mitte, tæt på U-bahn-station Spittelmarkt. Den er stor og har til de små såvel som de lidt større børn. Længere nede ad gaden Alte Jakobstrasse ligger der også en legeplads, men mest til de lidt større børn.

Der er også en ny, ret lille legeplads i den hyggelige Köllnischer Park lige ved Märkisches Museum. Her er det stille og roligt og i smukke omgivelser.

Köllnischer Park i Berlin
Köllnischer Park, hvor der ligger en fin lille legeplads. Man kan kombinere det med et besøg i Märkisches Museum.

Hvis man er i Prenzlauer Berg, bør man tage forbi Park Am Wasserturm. Her er der en legeplads og en bakke man kan gå op på. Kun få minutter væk, ligger Kinderspielplatz – Kollwitzplatz, som er en stor og flot legeplads. Her kan du også være heldig, at der er marked.

I mini-zoo’en i Volkspark Hasenheide, som bliver beskrevet i en anden artikel her på siden, ligger også en stor legeplads, som børnene vil synes er et besøg værd.

Legeplads i den gratis mini-zoo i Volkspark Hasenheide
Legeplads i den gratis mini-zoo i Volkspark Hasenheide.

Ofte stillede spørgsmål om Berlin

Hvordan kommer man billigst til Berlin?

Hvis man er minimum 2 personer, vil det typisk være billigst at køre i bil. Men, hvis du er bosiddende øst for Storebælt, skal du med færge, hvilket er lidt dyrere. Booker du i god tid, kan du dog få flybilletter der kan konkurrere med prisen på tog og bil. Husk at tænke over hvordan du kommer fra lufthavnen til din endedestination.

Hvornår er det bedst at besøge Berlin?

Hvis du spørger mig, er Berlin bedst om sommeren. Der er en særlig buzz i Berlin om sommeren, og der er en masse fede steder man kan slappe af med en drink i hånden. Men hvis du ikke kan klare temperaturer over 28-30 grader, er det bedst at undgå juli og august måned. Nogle er glade for de tyske julemarkeder, så december er også en populær måned. Man får bare ikke den store Berliner-oplevelse i 4 graders varme og 8 timers dagslys.

Er Berlin familievenlig?

Helt sikker! Der er en masse oplevelser for børn, så man kan nemt få 4-5 dage til at gå med fede oplevelser for hele familien. F.eks. Zoologisk have, Naturhistorisk Museum, Det Tekniske Museum og Aquarium Berlin. Derudover er Berlin en by med plads. Der er store parker, hvor man kan holde en lille siesta med picnic midt på dagen. For eksempel kan man leje en robåd ved Treptower Park, hvor der altid er liv men også plads til at lade børnene lege.

Hvad synes du om vores indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme.

Gennemsnitlig bedømmelse 4.9 / 5. Antal stemmer: 8

Ingen stemmer endnu. Bliv den første til at anmelde vores indlæg.

Relaterede artikler

4 kommentarer

Chelina 25/05/2023 - 10:28

Hej. Adressen på den rigtig gode vietnamesiske restaurant som du taler om, i den østlige del af Berlin? Mvh Chelina

Svar
Mark 03/07/2023 - 08:16

Hej Chelina
Restauranten hedder Cyclo og ligger på Propstrasse i Nikolaiviertel.
Venlig hilsen
Mark

Svar
Flemming Groth 13/09/2024 - 11:43

Hej Mark
Tips til gode pladebutikker i Berlin – tak

MVH
Flemming

Svar
Mark 30/09/2024 - 06:51

Hej Flemming
Det er desværre en del år siden jeg har været i pladebutikker i Berlin. I gamle dage var der en fantastisk butik ved Kudamm, hvor der var et godt udvalg af hiphip, som jeg gik efter dengang. Den hed vist Cover Music, men den lukkede for nogle år siden. Sidst gang var på en plademesse i Neukölln. Jeg synes de fleste pladebutikker er meget små, så hvis du vil have noget ud af det, kan du google efter “plattenbörse berlin” og se om der er noget mens du er i byen.
Vh. Mark

Svar

Skriv en kommentar

Dette website bruger cookies til at analysere trafikken på sitet. Alle ip-adresser er gjort anonyme. Godkend Læs mere

Privacy & Cookies Policy